Foto: flickriver.com

Rippel Ferenc a Rippel fivérek nemzetközi hírű magyar artista-, és többszörös Guiness-rekorder páros idősebbik fivére. Elképesztő izgalommal vártuk személyes találkozásunkat vele, hogy véleményével és életútjával tovább inspirálja a sikerre törekvő fiatalokat. Egy központi helyen elhelyezkedő kávézóba kérte a találkozót, ahova pontosan, és a Rippel fivérekhez méltóan sportos öltözékben és jókedvűen jelent meg.

Mi volt a gyerekkori álmod?

Mivel szüleim is artisták voltak, testvéremmel együtt már kisgyerekkorunkban betekintést nyerhettünk ennek a szakmának a szépségeibe. Már ekkor elhatároztam, hogy artista szeretnék lenni, amiért mindent megtettem. Kemény, ám annál szebb szakma, melyet ha szeretsz csinálni, abból élhetsz meg, járhatod körbe a világot, válhatsz ismertté, ami a hobbid. Így hát hallgattuk édesapánk tanításait, már gyerekként megtanultunk spárgázni, majd megismerkedtünk a szertornával. Az 1970-es években már dupla szaltókat ugráltunk, mely akkoriban ritkaságnak számított. Általános iskola és gimnázium mellett jártunk az Állami Artistaképző Intézetbe, majd a Főiskolán Artista Művészeti szakon szereztük meg diplománkat. Ám ahhoz, hogy sikeresek legyünk, komolyan végig kellet járnunk a szamárlétrát. Az 1980-as években, karrierünk elején, egy nagyobb külföldi menedzserrel történő postai levélváltás nagyjából 3 hónap alatt zajlott le. Akkoriban még írógéppel írtuk meg a leveleinket és türelmesen vártunk a válaszokra. Nagyobb sikerélményként kezdtünk egy 3 hónapos magyarországi turnéval, folytattuk egy 6 hónapos bulgáriai cirkuszturnéval, majd 1 évet töltöttünk a Szovjetunióban. Itt tűntünk ki leginkább a tömegből. Ezután  egy éles váltással a Bahamákon kötöttünk ki, és az ott elkezdődött álmot azóta is kergetjük.

Hogyan definiálnád a siker szót?

Számomra a siker valami nagynak a végét jelenti, ahol én még nem tartok. Sikernek hívnám, ha már egészségesen elértem a 100 éves kort úgy, hogy szakmailag, erkölcsileg és emberileg is kiteljesedtem. Addig olyan pozitív élményeket gyűjtök, melyek ennek elérését idézik elő. Ebben benne van a több mint 10.000 fellépésünk, az erre történő alapos felkészülések, és a szakmai alázat, melyet minden kapott tapsvihar megerősít. Rengeteg kézen állás van bennem, melyet szívesen adok, mert ezzel pozitív élményeket okozok másoknak is.

Milyen sikerélményeket emelnél ki az életedből?

Foto: Blikk.hu

Szakmai pályafutásomból kiemelném a párizsi Moulin Rouge-ban sztárvendégként eltöltött 9 évet. Érdekes volt az az életszakasz is, amikor Amerikában a Ringling Bros. Barnum and Bailey Show keretei között bejártuk az összes nagyvárost. Ezután jöttünk rá, hogy a páros számok illenek leginkább nekünk. Apróságként emelném ki, hogy meghívtak minket a Spain got Talent show-ba, melyet meg is nyertünk. Büszkélkedhetünk még emellett 9 világ rekorddal, melyet nem sokan mondhatnak el magukról. Magánéleti sikerként pedig feleségem egy komoly betegségből történő meggyógyulását és fiam születését emelném ki.

Hogy látod a fiatalok jelenlegi helyzetét, és ez miben különbözik attól, amikor Te voltál fiatal?

Az én generációmban még megtalálható egyfajta kettősség. Mi még beleszülettünk az akkori szegénységbe, a szocializmusba, amikor még sorba kellett állni a tejért, kenyéréért, ritkaságnak számított a televízió, nem volt internet, és a szombat is munkanap volt. Ez a kemény életszakasz viszont nagyon megedzett minket. A másik oldalról pedig már folyamatosan tapasztaljuk meg a modern eszközök és technológiai fejlődések világát is, lépést tartunk a modernizációval. Azok, akik már ebbe a világba születtek bele, sokkal jobban el vannak kényelmesedve. Kevésbé tapasztalható az a tudatosság, mely ahhoz kell, hogy az ember akár a jég hátán is megéljen. Viszont óriási jövő áll előttük azáltal, hogy tisztában vannak a tecnológia adta lehetőségekkel, melyet meg kell tanulniuk ötvözve kezelni a valósággal. Fontos megtanulni azt is, hogy ne egész nap a számítógép előtt görnyedjenek, hanem töltsenek több időt mozgással, és az egészségükkel. Sajnos az embereknek nehezére esik mindkettővel foglalkozni. A jelenleg óvodások a legszerencsésebbek. Őket még lehet úgy nevelni, hogy határozottan tudják a különbséget offline és online között, amelyre én is törekszem a fiammal.

Volt e kudarcélményed?

Foto: Istagram

Szórakoztató iparban nekem mindig az lebeg a szemem előtt, hogy adni, adni, adni. Ez feltétel nélküli, ezáltal nincsenek kudarc élmények. Kapni pedig sok tapsot lehet cserébe. Inkább a magánéletben szembesültem egészségügyi vagy üzleti nehézségekkel. Az orvosaimnak majdnem sikerült elhitetniük velem, hogy a fájdalmaim, túlsúlyom, fáradtságom és gyomor panaszaim az idő múlásának normális jelei. Ez a sok negatív élmény váltotta ki belőlem, hogy elkezdtem magam képezni az emberi testből, és sikerült ezt a romlási folyamatot a ketogén életmódnak köszönhetően olyan szinten megfordítanom, hogy duplájára növekedett az erőm. Ezzel a változással a környezetemre is pozitív hatással vagyok, és a stresszhelyzetek is gyakorlatilag megszűntek, mert pozitív stresszként reagálok rájuk. Az a tudat, hogy az életmódommal gyakorlatilag megállítottam, sőt visszafordítottam az öregedés folyamatát is, elkerülnek a betegségek, óriási biztonságérzetet ad. Ezzel a tudással most konzultációk keretei között is segítem az életmódváltásra vágyókat. A cél minimum a 100 éves kor elérése!

Mondj három asszociációt a siker szóra!

Példamutatás. Eredményesség. Beteljesítés.

Hogyan győzhetik le a fiatalok a félelmeiket?

A félelem nagyon pejoratív. Ha félelmet érzek, mai fejjel tudom, hogy az csupán egy hormonális változás, a hormonok hiánya. Ilyen helyzetekben amint tudatosítom magamban, hogy a boldogság hormonok működésbe lépéséhez alacsony vércukorszintre van szükségem, azonnal egy pozitív érzet fog el, mely egyből kikapcsolja a félelem érzetet. A múlton pedig sosem szoktam rágódni, szeretem magam átadni a jelennek. A legfontosabb, hogyha egészségesek vagyunk, nincs mitől félnünk.

Hallgassátok meg,  hogy mit üzen a fiataloknak Rippel Ferenc:

Rippel Ferenc

Hallgassátok meg hogy a nemzetközi hírű magyar artista és Guinness rekorder páros idősebbik fivére mit üzen a fiataloknak! Fogadjátok nyitottsággal videó üzenetünket Rippel Ferenctől!

Közzétette: JÉG – Jövőt Építők Generációja – 2018. február 16., péntek

 

 


Avatar

Kántor Barnabás

A Jövőt Építők Generációja sportszekciójának vezetője, aki sportújságíró múltja után a JÉG-ben sikeres sportolókkal készít interjúkat egy kutatás keretében. Munkája során marketinggel, elsősorban a közösségi médiával foglalkozik, ő kezeli a JÉG Instagram-oldalát is.