Bocskay Ádám JÉG attasé

A feladatom az volt, hogy egy általam sikeresnek tartott személlyel készítsek interjút. A választásom Lévai Balázsra, az Engame Akadémia alapító-igazgatójára esett.

Sikerességét több elismerés is mutatja, 2014-ben bekerült a Forbes magazin ?30 sikeres magyar 30 alatt? listájára, és beválasztották a Példakép Alapítvány sikeres fiatal vállalkozói közé is.Nagyra becsülöm, hogy fiataloknak segít céljaik elérésében. Volt szerencsém személyesen megismerkedni vele, és véleményem szerint egy követendő példa a jövő generációjának.

1. Mi volt az álmod gyerekként?

Olyan konkrét álom nem jut eszembe, ami igazán meghatározó lett volna. Ha már viszont gyerekkor, visszatekintve nagy jelentősége van szerintem annak, hogy egy nagyon támogató közegben nőttem fel. Ez segített abban, hogy elhiggyem, ha valamit kitalálok, azt meg is tudom valósítani.

2. Mi segített abban, hogy egy olyan célt találj magadnak, amin teljes erőbedobással tudsz dolgozni?

Azt hiszem én előbb találtam meg az eszközt és csak később a célt. Az eszköz számomra maga a vállalkozás. Függetlenül attól, hogy mivel is foglalkozik a cég, amit építek, élvezem magát a folyamatot, ahogy álmokból, tervekből megszületik a valóság, majd idővel egyre jobban és hatékonyabban működik. A cél pedig, – amire később találtam rá – hogy segítsünk a fiataloknak megtalálni a helyüket a világban, és eljuttassuk őket a következő szintre, csak még tovább erősítette az elkötelezettségemet.

3. Mi ad erőt a céljaid eléréséhez?

Úgy érzem, nagyon szerencsés vagyok, hiszen az Engame Akadémia vezetése során nap mint nap rengeteg pozitív visszacsatolás érkezik hozzám a diákjainktól, szüleiktől és nem utolsó sorban a csapatomtól is. Nem sok olyan iparág van szerintem ahol ennyire gyorsan és ennyire közvetlen formában kap az ember visszajelzést a munkájának az eredményéről. Így nem nehéz akár a nehezebb időszakokat is átvészelni, maximum 1-2 nap és jön valami olyan sikerélmény, ami újabb két hétnyi energiát ad az embernek.

4. Mi volt a legnehezebb döntés az életedben?

Azt hiszem az, amikor egyik legjobb barátommal, akivel együtt vezettük vállalkozásunkat úgy döntöttünk, hogy külön folytatjuk tovább az utunkat. Ez mindkettőnk számára nehéz döntés volt, de hiszek benne, hogy hosszú távon jó döntést hoztunk.

5. Te hogyan definiálnád a sikert?

Ez egy elég komplex kérdés, mást jelent céges és mást egyéni szinten. Az utóbbira válaszolok, a kérdés, ha jól értem arra vonatkozott inkább. Számomra az a siker, ha úgy tudok a társadalom számára értéket teremteni, hogy közben jól érzem magam és folyamatosan fejlődök. Amíg egyik elem sem sérül a háromból, addig nagy gond nem lehet.

6. Szerinted mik a legfontosabb tulajdonságok, melyekkel egy mai fiatalnak rendelkeznie kell, hogy sikeres legyen?

Szerintem a legfontosabb, hogy sose elégedjen meg azzal, hogy teljesítette a kötelezőt. Proaktívnak kell lenni, menni kell előre, kísérletezni és tanulni kell. Életünk végéig. És ez nem amolyan lózung, amit egyre többen mondogatnak. A világ nagyot változott az elmúlt évtizedekben, ma már nem lehet egy egyetemi diplomával nyugdíjig tartó biztos állást szerezni, aki ezt nem ismeri fel, az lemarad.

7. Milyen tanácsot adnál egy fiatalnak, aki saját vállalkozást szeretne indítani a jövőben?

Vágjon bele minél hamarabb! Sokan túlzásba viszik a tervezgetést, a tökéleteset szeretnék megalkotni az első nap. A legfrissebb vállalkozásfejlesztési módszertanok (Lean methodology, Business Model Canvas) már mind azt hirdetik: tervezz, indulj el gyorsan és menet közben fejleszd tökéletesre a termékedet/szolgáltatásodat.

 


Avatar

Kántor Barnabás

A Jövőt Építők Generációja sportszekciójának vezetője, aki sportújságíró múltja után a JÉG-ben sikeres sportolókkal készít interjúkat egy kutatás keretében. Munkája során marketinggel, elsősorban a közösségi médiával foglalkozik, ő kezeli a JÉG Instagram-oldalát is.