Forrás: www.carljungsociety.org

Carl Jung pozitív szemléletű pszichológus és pszichiáter volt, aki a neurózis vagy a depresszió minden egyes megmutatkozásában az emberi tudat tágulás iránti vágyát vélte felfedezni.

Ez úton szeretnénk megosztani veletek Sigmund Freud egyik legnevesebb tanítványának 20 mélyreható idézetét, amelyek segíthetnek mindannyiunknak megérteni és elfogadni önmagunkat olyannak, amilyenek vagyunk.

Íme a húsz gondolat:

1. Ne ragaszkodj azokhoz akik távoznak az életedből, másképp lemaradhatsz az újonnan jövőkről.

2. Minden, amit másokban idegesítőnek találsz, elvezethet saját magad megértéséhez.

3. Ha tehetséges vagy, az nem jelenti, hogy elértél bármit is. Azt jelenti, hogy van valamid, amiből adnod kell másoknak.

4. Két személyiség találkozása, olyan mint két kémiai anyag találkozása: a legkisebb reakció is változást hoz a két elem szerkezetében.

5. A legnehezebb teher egy gyermek számára a szülei meg nem élt álmai.

6. Minden, ami mások személyiségében nem elégít ki bennünket, segít megérteni önmagunkat.

7. Céljaid csak akkor tisztulnak ki, ha mélyen a szívedbe nézel. Aki kifelé néz, álmodik; aki befelé, az tudatára ébred.

8. Az egyedüllét érzése nem a társaság hiányából fakad, hanem abból, ha képtelenek vagyunk másokkal megosztani a számunkra fontos dolgokat vagy a mások számára elfogadhatatlannak tűnő nézeteinket.

9. Mutass egy épelméjű embert és én meggyógyítom.

10. Visszanyúlunk a múltba a szüleinkhez és előrenyúlunk a jövőbe, a gyerekeinkért, akiket soha nem fogunk látni, de gondoskodni akarunk róluk.

11. Aminek ellenállsz, az fennmarad.

12. A depresszió olyan, mint egy fekete ruhákba öltözött ember. Ha felbukkan, ne küldd el. Hívd be, kínáld hellyel, kezeld úgy, mint egy vendéget és hallgasd meg a mondandóját.

13. Gyakran a tettek olyan problémákat is megoldanak, amelyekkel az elme hiába vesződött.

14. Az álom egy kis, eldugott ajtó a lélek legmélyebb és legintimebb szegleteiben, amely utat nyithat arra az ősi kozmikus estére, amikor még csak a lélek létezett, jóval a tudatos én létrejötte előtt.

15. Az ember, aki nem élte meg a szenvedélyeinek poklát, még nem kerekedett föléjük.

16. A felfogásod csak akkor válik igazán tisztává, ha sikerült a lelked mélyére tekintened.

17. Nem az vagyok, ami történt velem, hanem amivé döntöttem, hogy válok.

18. Azt hihetjük, hogy teljes uralom alatt tartjuk saját magunkat. Azonban egy közeli barát könnyen rámutathat olyan elemeinkre, amelyekről nem is tudtuk, hogy léteznek.

19. A ?varázslat? csak egy másik szó egy pszichológiai folyamat leírására.

20. A személyiségünk a körülöttünk levő világ része és rejtelmei hasonlóképp határtalanok.

 

A bejegyzést készítette Hargitai Ádám és Mészáros Eszter a brightside.me cikke alapján.

 


Avatar

Mészáros Eszter

Sziasztok! Mészáros Eszternek hívnak, a Stanford Egyetem mesterszakos diákja vagyok, ahol többek között oktatástechnológiát tanulok. Leginkább az oktatás, és a társas kompetenciák témájában szeretnék érdekes, és értékes gondolatokat megosztani veletek nemzetközi interjúk és fordítások formájában. Kérdésekkel, kérésekkel, illetve visszajelzésekkel keressetek bátran az eszterm@stanford.edu email címen, vagy cikkeim alatt kommentekben.