A kriptovaluták időszaka eljött, így ennek megfelelően ki is alakult az egyes ezzel foglalkozó csoportokban a szlengje. A 25 leggyakrabban előforduló szót mutatom be nektek, hogy könnyen tájékozódjatok a kriptonindzsák társaságában is.

  1. HODL ? A szándékos félrebetűzése a HOLD szónak, amely azt jelenti, hogy tartani. Az olyan kereskedők, akik megveszik a valutát és nem szándékoznak eladni a közeljövőben, még akkor sem, ha komolyabban esik. Őket hívjuk ?hodler?-nek. A félrebetűzés 2013 decemberére vezethető vissza egy Bitcoin Forum üzenetre. Egyes emberek még úgy is hivatkoznak rá, mint ?Hold On for Dear Life.? Bővebb információ wikipédián.
  2. FOMO ? A ?Fear Of Missing Out? rövidítése. Az érzés, amikor azt látod, hogy hirtelen növekszik egy kriptovaluta és eladsz mást, hogy te is beszállj és ne maradj le a hirtelen növekedésről. Mivel a kriptovaluta kereskedését az érzelmek még erősen befolyásolják, – jobban, mint a valós értékelés, – ezért a FOMO egy elég befolyásos faktor a kereskedés során.
  3. FUD ? A ?Fear, Uncertainty and Doubt? rövidítése. Leggyakrabban úgy használatos, hogy ?XY megint FUD-ot terjeszt? (XY spreading FUD again). Erre a legjobb példa, amikor a JPMorgan vezérigazgatója azt mondta a Bitcoinra, hogy az csalás, átverés. Azokat az embereket, akik befektetnek ?hülyének? nevezte, majd később a JPMorgan beszállt a Bitcoin kereskedésbe.
  4. ATH ? Az ?All-Time High? rövidítése. Vagyis a kriptovaluta árának történelmi csúcspontja.
  5. Whale ? Azaz bálna, egy befolyásos szereplő a piacon, befektető, érdekcsoport. Mivel nagy mennyiségű valutával rendelkeznek, ezért befolyással vannak az árra, azt képesek manipulálni. Erre jó példa, ha beállítanak hatalmas mennyiségű valutát eladásra (SELL WALL), ezért az ár nem változik, az emberek elvesztik a vételi kedvüket. Addig bevásárol olcsóbban, majd megszünteti az eladási kínálatát, az ár pedig elszáll.
  6. Pump and Dump ? Ismétlődő kör az alternatív valuták esetén. Az elején van egy kiugrás az árban, majd utána egy nagy esés következik. Sokszor annak köszönhető, hogy nagyon alacsony a kereskedési mennyiség és a kereskedők felpumpálják az árat, hogy FOMO hatást idézzenek elő, és mikor a gyanútlan befektetők beszállnak, akkor eladják az összes valutájukat, ráömlesztik a piacra és az árfolyam összeomlik.
  7. Shill ? Akár engedély nélkül, kéretlenül nyilvánosságra hozni a valuta mögött álló támogatókat, befektetőt, befektetőket, hogy minél több figyelmet és médiát kapjon a valuta, így növelve az árát. Ez kereskedőknek áll elsősorban érdekében, akik már vásároltak belőle.
  8. Bag Holder – Kifejezés, amely arra utal a kereskedőknél, akik magas áron vásároltak valutát, és azt nem adták el, mikor elkezdett esni az ár. Így később rendelkeznek bizonyos mennyiségű valutával, amelynek az értéke már a töredéke, és reménykednek abban, hogy az árak egyszer visszamennek.
  9. Margin Trading ? Kifejezés a tőkeáttétellel való kereskedésre. Ebben az esetben pénzt veszel kölcsön bizonyos kamatért a nagyobb árfolyamnyereség elérése érdekében. Függően attól, hogy milyen irányban reméled a piac mozgását, fogadhatsz vételi vagy eladási pozícióra.
  10. Long ? Vételi pozíció. Ebben az esetben a kereskedő/befektető abban hisz, hogy az általa vásárolt valuta értéke növekedni fog a jövőben.
  11. Short ? Eladási pozíció. Ebben az esetben a kereskedő/befektető abban hisz, hogy az általa vásárolt valuta ára esni fog a jövőben.
  12. Limit Order ? Limitár beállítása vétel vagy eladás esetén, amely akkor lesz végrehajtva, ha az ár elérte a megadott limitet.
  13. Borrowing rate ? Mikor tőkeáttétellel kereskedsz, akkor a rátának megfelelően fog módosulni az árfolyamkülönbözet következtében elért nyereséged vagy veszteséged.
  14. Lending rate ? Néhány tőzsde lehetőséget nyújt arra, hogy olyan ún. hitelszámlát hozz létre, vagyis letétbe helyezd a kriptovalutádat a számlára, amit kölcsön lehet adni mások tőkeáttételes kereskedésére vagy a short pozícióhoz, amiért aztán kamatot kapsz a hitelnyújtásod miatt. A kamat naponta változik függően attól, hogy mekkora igény van a kriptovaluta shortolására vagy a tőkeáttételre.
  15. Fill or Kill ? Határáras megbízás, amely addig nem lesz végrehajtva, amíg egy ellentétes megbízás el nem éri a megbízási mennyiséget. Tehát a megbízás esetén nincs részteljesítés.
  16. BUY/SELL Wall ? Nagyobb mennyiségű vételi vagy eladási pozíció, amely egyértelműen észrevehető a vételi és/vagy eladási megbízások között.
  17. Altcoin ? Alternatív kriptovaluta, alapvetően a Bitcoinon kívül minden más kriptovaluta altcoin. A Bitcoin mozgása erősen befolyásolja az altcoinok árfolyamváltozását is.
  18. Circulating supply ? A kriptovaluta forgalomban lévő mennyisége. Ezt a coinmarketcap.com oldalon megtekinthetjük az egyes valuták ára mellett. A kriptovaluta ára önmagában nem mond elég információt számunkra. Ha az árat megszorozzunk a forgalomban lévő kínálattal, akkor megkapjuk a kriptovaluta piaci kapitalizációját.
  19. Market Cap ? A kriptovaluta piaci kapitalizációja. A részvények esetén a piaci kapitalizáció arra utal, hogy mennyi a cég piaci értéke. A kriptovaluták piacán a piaci kapitalizáció azt mutatja, hogy a teljes kriptovaluta piacon mekkora a valuta dominanciája. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy kriptovaluta piaci kapitalizációja nem a valuta értékét jelenti.
  20. DDOS ? A ?Distributed Denial of Service? rövidítése, azaz szolgáltatásmegtagadással járó támadás, más néven túlterheléses támadás. Az informatikai szolgáltatás teljes vagy részleges megbénítása, helyes működési módjától való eltérítése. Egy jól időzített DDOS támadás a kriptovaluta tőzsdékre erős befolyással lehet, mivel ebben az esetben a kereskedők semmilyen megbízást nem tudnak indítani, csak a korábban beállított határáras megbízások fognak teljesülni.
  21. ICO ? Initial Coin Offering rövidítése, token kibocsátás. Hasonló az IPO-hoz, csak ebben az esetben az ötlet vagy vállalkozás finanszírozását blokklánc alapon kriptovaluta kibocsátásával akarják az alapítók fedezni. Olyan, mintha részvényeket bocsátana ki a cég, de óriási különbség, hogy a tokenekért nem jár sem tulajdonrész, sem szavazati jog. Viszont a profitból részesülnek annak tulajdonosai, ugyanis ha a termék beindul, akkor a tokenekkel lehet fizetni, tehát egyre nagyobb kereslet lenne a tokenekre, így azok ára elkezd nőni.
  22. Arbitrage ? Arbitrázs, azaz az egyik tőzsdén a kriptovaluta megvásárlása, majd a másik tőzsdén való eladása. A különböző árak az egyes tőzsdéket azért alakulhatnak ki, mert változóak az egyes tőzsdéket lévő tranzakciós költségek, maga a tőzsde reputációja is számít, illetve hogy milyen könnyen lehet rá pénzt utalni.
  23. BTFD ? ?Buy The Fucking Dip? ? Amikor az emberek megőrülnek és a pánikhangulat következtében eladnak mindent, akkor van a legjobb idő vásárlásra, mikor alacsony az ár.
  24. Moon ? Egy erősen növekedő szakasza a valutának. ?Mikor az árak kilőnek a holdra.?
  25. Weak Hands ? Gyenge kezek, akik nem elég türelmesek és nem tudják kivárni az újabb növekedési szakaszt és akkor adnak el, mikor a piaci ár alacsonyan van.
  26. FIAT – A kormány által kibocsátott valuta, mint például a dollár vagy a forint.
  27. COLD STORAGE – Amikor a virtuális valutádat “offline” állapotba teszed, például egy kriptopénztárcába.
  28. FORK – Amikor egy blokklánc kettéválik két különböző lánccá.  Erre az egyik legjobb példa a Bitcoin és a Bitcoin cash. A fork 2017 augusztus 1-jén jött létre.

   

 1. Ha kíváncsiak vagytok még több ilyen posztra, akkor kövessétek a Facebook oldalunkat, mert hamarosan jönnek további cikkek a Bitcoinról, az Ethereumról, a Rippleről és a társairól.

Avatar

Farkas Dezső

Farkas Dezső a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke és a Cégjelző Kft. ügyvezetője. Szabadidejében szívesen foglalkozik oktatással, a fiatalok képzésével, a kriptovalutákkal, fintech megoldásokkal és a legújabb, modern technológiákkal.